top of page

Rahat Yaşama Arzusu



Rahat yaşama arzusu, "bir mecburiyet olmaksızın, ihtiyaçlarımı karşılamakla ilgili bir endişem olmaksızın ve hatta bir sorumluluk olmaksızın yaşamak istiyorum" demektir. Rahat yaşama arzusu, ben hayatımda "zorluk" istemiyorum demektir.


Rahat yaşama arzusu, bir yanıyla çocukçadır. Fakat anlaşılabilir bir arzudur. Çocukçadır. Çünkü sorumluluk almak istememeyi içerir. Ama zor ve kolay, kardeş kavramlardır ve zor bir şeyin kolaylaşması için zorluğunun yaşanıp aşılması gerekir.


Bir şey için "Bu çok zor!" demek, "şimdilik" bu benim sınırlarımın çok ötesinde demektir. Sınırlarımı fazlasıyla aşan, taşıyamayacağı yüklerin altına hemen girmek, o yükü benim için yıkıcı, kırıcı, tüketici yapabilir. Ama bugün taşımakta zorlandığım bir şeyi yarın taşıyabilirim. Sınırlarımı büyütmek benim kendime karşı sorumluluğumdur. İnsanlar acı çekmekten korktukları için çoğu zaman hayatta karşılarına çıkan ve onları birazcık zorlayan şeyler için bile "Çok zor!" deyip kolaya kaçma eğilimi gösterirler. İşte bu tavır, kolay olan her şeyi zorlaştırır.


Bir şey için "Bu çok kolay" demek ise bu şey benim sınırlarımın (gücüm, bilgim, enerjim, imkanlarım vs.) içinde demektir. Bir şey benim için kolaysa (yapabileceğim, üstesinden gelebileceğim bir şeyse) bana fazla bir şey de vermez ve tekrarında benim için sıkıcı, bıktırıcı bir hal alır. İnsanların birçoğu zorluklarla yüzleşmedikleri için kolay rutinler içinde hayatlarını heba ederler ve hayattan fazlasıyla sıkılırlar. Ayrıca potansiyellerine ihanet ettikleri için de zamanla yapabildiklerini de yapamaz olur ve iyice tembelleşirler.


Özünde hiçbir şey zor ya da kolay değildir. Hayat da ne zordur, ne kolaydır. Diğer bir deyişle yeterince zor ya da tersinden bakarsanız yeterince kolaydır. Ama ben hayatta sınırlarım dolayısıyla bazen zorlanır ya da bazen de bir şeyleri kolay bulurum. Gerçek meseleler aslında tam da sınırlarımda olduğu için benim için geliştirici ve keyif vericidirler. Einstein'ın dediği gibi: "Problemler onları yaratan gerçeklik çerçevesinden bakılarak çözümlenemezler."


Şimdi soru şu: Eğer bir seçim şansınız olsaydı hangisine gönüllü olurdunuz; çok zora mı, çok kolaya mı, yoksa yeterince zor olana mı?

235 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Post: Blog2_Post
bottom of page